Asemănător oamenilor, și porcii se pot îmbolnăvi de gripă. Însă, virusul care declanșează gripa porcină nu are aceleași caracteristici ca virusul gripei umane. Din această cauză rare sunt cazurile în care gripa porcină apare în rândul oamenilor, și atunci întâmplându-se mai ales în randul celor care intră în contact direct cu animalele infectate.
Virusul care a declanșat noul focar de gripă porcină este diferit de precedenții. Acesta poate fi transmis de la om la om, adică persoanele care nu au intrat în contact direct cu porcii infectați pot face boala.
Simptome
Simptomele gripei porcine sunt asemănătoare gripei normale, astfel pacientul prezintă:
- febră;
- tuse;
- durere în gât;
- dureri musculare;
- dureri de cap;
- frisoane;
- oboseală.
Au existat cazuri în care pacienții au prezentat diaree și vărsături în urma infectării cu virusul gripei porcine. Deoarece aceste simptome pot fi provocate și de alte afecțiuni, medicul specialist este singura persoană în măsură să spună daca un pacient este infectat sau nu cu virusul gripei porcine. Diagnosticul se pune numai în urma efectuării testelor de laborator!
Când trebuie consultat medicul?
Dacă o persoană prezinta simptomele caracteristice gripei porcine, aceasta trebuie să intre în carantină la domiciliu, iar atunci când tușeste sau strănută trebuie să își acopere nasul și gura cu un material textil sau șervețel nazal, care se va arunca ulterior la gunoi. Următorul pas este spălarea mâinilor! Dacă sunt respectate aceste reguli minine de igienă este prevenită răspândirea virusului gripei porcine.
Cum se transmite gripa porcină?
Aparent, noul virus al gripei porcine se transmite asemănător gripei umane. Astfel, o persoană se poate infecta în urma contactului direct cu o persoană bolnavă sau prin atingerea obiectelor folosite recent de persoana bolnavă. De asemenea, virusul gripei porcine poate fi transmis pe calea aerului. Dacă pacientul nu își acoperă gura și nasul atunci când tușește sau strănută, germenii infecțioși sunt răspândiți în aer. Din aceste motive spălatul mâinilor este un obicei sănătos de viață, chiar și atunci când o persoană nu este bolnavă. Persoanele infectate cu virusul gripei porcine încep să transmită virusul cu o zi înainte ca primele simptome să se manifeste, timp de 8 zile după ce persoana s-a îmbolnăvit.
Profilaxie
CDC recomandă următoarele metode de prevenire:
1. Spălarea mâinilor în mod regulat cu apă și săpun, în special după tuse sau strănut. Sau se recomandă folosirea șervetelor umede cu alcool pentru curățarea mâinilor.
2. Evitarea contactului direct cu persoanele infectate.
3. Evitarea atingerii gurii, nasului sau ochilor persoanelor infectate.
Carnea de porc mai poate fi consumată?
Da. O persoană nu se poate îmbolnăvi de gripă porcină în urma consumului de carne de porc sau alte preparate din carne de porc. (sursa: sfatulmedicului.ro)

