Ne afecteaza sau nu incendiul de vegetatie din apropiere de Cernobal? Ce spune ministrul Mediului din Romania?

”Ieri, 5 iunie, s-a produs un incendiu de vegetație în Ucraina, în apropierea centralei nucleare de la Cernobâl. Toate valorile se află în limite normale și nu există indicii că ar putea exista efecte negative asupra mediului sau sănătății oamenilor. În plus, Administrația Națională de Meteorologie m-a informat că, potrivit simulărilor, traiectoria curenților de aer este opusă țării noastre, așadar o eventuală poluare nu ar putea ajunge în România. Situația este monitorizată în permanență de stațiile de monitorizare a radioactivității de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului”, a scris ministrul pe pagina sa de facebook. Redăm în continuare, integral comunicatul Ministerului Mediului din România:

”Referitor la incendiul de vegetație produs marți, 5 iunie 2018, în Pădurea Roșie de lângă CNE Cernobâl (Ucraina), facem următoarele precizări:

În perioada 04-06 iunie 2018 nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare/atenționare pentru factorii de mediu urmăriți de Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului. Valorile înregistrate se situează în tendința multianuală de variație a acestei luni. Până în prezent, nu există indicii că ar putea exista efecte negative asupra radioactivității mediului sau asupra sănătății populației.

Analizele gama spectrometrice efectuate asupra probelor de aerosoli atmosferici prelevați în perioada 28 mai – 03 iunie 2018, la sediul celor șase centre regionale care efectuează determinări de gama spectrometrie (ANPM, APM Arad, APM Iași, APM Constanța, APM Craiova, APM Maramureș) nu au pus în evidență prezența de radionuclizi artificiali în mediu, valorile înregistrate situându-se în domeniul de variație al fondului natural.

De asemenea, în cursul zilei de astăzi, centrele regionale de gama spectrometrie au măsurat în regim de urgență și probele cumulate de aerosoli atmosferici prelevați în perioada 04-06.06.2018, valorile obținute fiind cele normale acestei perioade. Nu au pus în evidență prezența de radionuclizi artificiali în mediu. Administrația Națională de Meteorologie a realizat o simulare a transportului poluanților atmosferici pe distanțe lungi, în intervalul de timp 04-05 iunie 2018, simulare care indică faptul că traiectoria curenților de aer a fost în direcția opusă țării noastre, figurile 1 și 2, dinspre nord-vest către sud-est.

Ministerul Mediului și instituțiile din subordinea sa vor continua să monitorizeze situația. Vom reveni cu noutăți pe măsură ce acestea vor apărea”.