Statia de tratare Paltinu-Voila foloseste tehnologii de ultima generatie pentru purificarea apei

Sistemul de alimentare cu apă din cadrul Exploatare Sistem Zonal Prahova cuprinde o amenajare complexă ce are în componență trei stații de tratare și peste 150 km de conducte de aducțiune. Specificul acestui sistem de alimentare cu apă este că folosește diferența de nivel între sursa de apă, stația de tratare și consumatori –aducțiunea atât a apei brute cât și a celei tratate facându-se gravitațional, fără a folosi pomparea. Stația de Tratare Paltinu-Voila, cea mai veche și mai mare din punct de vedere al capacității de tratare a fost pusă în funcțiune în anul 1971. Procesul tehnologic include două linii tehnologice, una de producere apă potabilă pentru localitatile Câmpina, Cornu, Brebu,Telega, Breaza, Bănești, Florești, Băicoi, Moreni, Ploiești și una pentru uz industrial pentru alimentarea platformelor industriale Brazi și Teleajen.

Din punct de vedere calitativ apa furnizată conține săruri de calciu și magneziu (carbonați, bicarbonați, sulfați) ce imprimă caracteristicile de apă de munte, cu gust ușor dulceag. Duritatea este de 10-12 –grade germane – o valoare medie indicată pentru consumul uman datorită conținutului echilibrat de calciu, magneziu, potasiu, sodiu. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o limita minimă pentru duritate de 5 grade germane–sub această limită apar afecțiuni cerebrale, cardiovasculare, renale. De aceea, valoarea de 10-12 grade germane este optimă pentru buna funcționare a creierului, inimii, rinichilor, sistemului osos.

Cantitatea de dezinfectant (clor) introdusă este continuu controlată astfel încât aceasta să nu afecteze organismul uman, pe de o parte, iar pe de altă parte să asigure o apă sanogenă –adică lipsită de bacterii patogene. Toți reactivii de tratare folosiți în procesul tehnologic sunt avizați  de autoritățile sanitare din Comunitatea Europeana și controlați continuu prin analize de laborator. Reactivii folosiți în tratarea apei au rolul de a îndeparta încărcătura organică și patogenă astfel încât aceasta să nu constituie un pericol pentru sănătate.

Grija pentru sănătatea consumatorilor și oferirea unei ape de calitate a fost și este principalul obiectiv pentru fiecare salariat- de la simplul operator la directorul general al societății

Astfel, pentru a ține sub control modificările calitative ale sursei de apă brută - respectiv apa provenită din Barajul Paltinu (care inerent este supusă degradării naturale și umane) precum și pentru a face față cerințelor legislative în continuă creștere încă din anul 2007 s-au făcut schimbări majore în ceea ce privește tehnologiile de tratare, unele dintre ele fiind implementate în premieră în România la Stația de Tratare Paltinu-Voila.

În anul 2007 s-a înlocuit sulfatul de aluminiu, principalul reactiv de coagulare cu o substanță mult mai complexă, prehidrolizată–polihidroxiclorura de aluminiu, ce a ridicat randamentul treptei de îndepărtare a suspensiilor cu 40%. În anul 2010 în premieră în România s-a introdus ca reactiv de coagulare o substanță bicomponentă –polihidroxiclorosulfatul de aluminiu eficientă în cazul turbidităților reduse ale a pei brute precum și a algelor.

În anul 2014 s-a introdus un floculant de ultimă generație pe bază de siliciu–de producție germană. Stația de Tratare Paltinu-Voila a fost prima din lume ce a utilizat acest produs- astfel crescând eficiența de îndepărtare a suspensiilor în proporție de 99%, a algelor și a organismelor patogene în proporție de 100%.

În ultimii zece ani s-au derulat lucrări de reabilitare la toate construcțiile hidrotehnice din cadrul stației de tratare- prize de apă, decantoare, filtre, rezervoare. Deasemenea, s-a achiziționat constant aparatura de monitorizare și control de ultimă generație atât pentru monitorizarea on line prin sistem SCADA cât și de laborator.

Apa furnizată este controlată continuu cu implicare și responsabilitate, întregul personal al societății fiind preocupat de a oferi performanța.

Toate aceste măsuri implementate au permis conformarea calității apei livrate în proporție de 100% la cerințele legale, optimizarea cheltuielilor de operare. În plus, în Stația de Tratare Paltinu-Voila s-a creat în ani o tradiție de pionerat în domeniul tratării apei, o echipă cu multă dăruire ce încearcă să conserve și să promoveze miracolul natural al acestei surse de apă.