După vizita ministrului Radu Oprea la Haga, România va organiza un forum economic în parteneriat cu Olanda

După vizita ministrului Radu Oprea la Haga, România va organiza un forum economic în parteneriat cu Olanda

Aflat la Haga în perioada 3-5 iunie, ministrul Ştefan-Radu Oprea a convenit cu omologii olandezi şi cu preşedintele Dutch-Romanian Network organizarea, în parteneriat, a unui forum economic dedicat României şi a unei misiuni economice româneşti în Olanda, în luna octombrie. Acţiunea pleacă de la constatarea că firmele românești au o prezență redusă pe piața din Olanda, precum şi de la nevoia echilibrării relației comerciale. Prin acţiunea agreată, se urmăresc informarea corectă, facilitarea contactelor directe între mediile de afaceri şi iniţierea de noi cooperări bilaterale. Ministrul român a avut întâlniri cu Sigrid Kaag, ministrul pentru comerț exterior și cooperare pentru dezvoltare, cu Jeroen Nijland, director al Agenției pentru Investiții Străine (NFIA), cu Ralph Hamers, președintele ING și al Dutch-Romanian Network, cu Mona Keijzer, secretar de stat pentru Mediul de Afaceri, și cu Tjerk Opmeer, director al Agenţiei pentru Întreprinderi (RVO).

Ștefan-Radu Oprea a fost prezent la Haga, cu ocazia Global Entrepreneurship Summit (GES), eveniment organizat de guvernele american şi olandez. În marja Summit-ului, demnitarul român s-a mai întâlnit cu Carlos Moedas, comisar european pentru inovare, cu membri ai conducerii Confederaţiei Industriei Olandeze, cu reprezentanți ai unor companii olandeze și cu antreprenori români prezenți la GES.

În discuțiile bilaterale și în panelurile din cadrul Summit-ului, ministrul Oprea a susținut propunerea României de creare a unei rețele de incubatoare la nivel european, pentru creșterea firmelor inovatoare, cu finanțare din următorul cadru financiar multianual, și crearea unui ecosistem european pentru stimularea start-up-urilor. De asemenea, demnitarul român a prezentat programele publice de susținere a antreprenoriatului, care au reușit să promoveze echilibrul în ceea ce privește cota de gen – un element foarte important de evaluare a dezvoltării sustenabile.